Парк у Києві в районі озера Тягле | ГО «Парк Осокорки»

Парк у Києві в районі озера Тягле | ГО «Парк Осокорки»
Автор новини:
Анастасія Карпова
Анастасія Карпова

Попри війну треба дбати про дозвілля киян, які роблять все для майбутньої перемоги. Особливо – на Осокорках, де немає жодного повноцінного паркуКиєві взагалі 128 парків, але не тут). Комерційна забудова району, що хаотично відбувалася в 1990-2000 рр., не передбачала навіть скверів.

Чи не єдиним місцем для прогулянок на природі у мешканців навколишніх багатоповерхівок є території навколо озера Тягле. Озеро зариблене, на узбережжі є зони відпочинку. Але згідно з Генпланом Києва до 2025 р. озера Тягле та Небреж (поруч з озером Тягле) можуть бути забудовані. Тобто, якщо не перешкодити, озера засиплють, перетворивши на майданчик для нових житлових масивів (замість озера Небреж – багатоповерхівки, а замість озера Тягле – елітні приватні будинки). Не треба бути еко активістом, щоб зрозуміти: при цьому буде знищено унікальну екосистему, що погіршить стан навколишнього середовища.

Відомо, що водойми та зелені зони парків Києва, не тільки очищають повітря від шкідливих атмосферних домішок (газів та пилу), а ще й знижують перегрів повітря та підвищують його вологість. У літню спеку біля водойм температура менше на 5°С, вологість більше майже на 12% та інтенсивніше (порівняно з територією поруч) дме вітерець.

Парк у Києві в районі озера Тягле

Тому важливо зберегти на Осокорках озера. Зробити це можна за допомогою створення на цій території нового ландшафтного парку Києва в районі озера Тягле. Цей процес ініціювала ГО «Парк Осокорки» у 2021 р. Тоді голова організації Сергій Машовець презентував ініціативу та заручився підтримкою місцевої влади. Крім того, в якості консультанта було запрошено Володимира Андрющенка, керівника ГО «Фельдман Екопарк», який має величезний досвід створення рекреаційних зон (харків’яни це підтверджують). Також у плануванні парку будуть залучені не тільки фахівці з ландшафтного дизайну та архітектури, а й науковці (зокрема – біологи).

Тобто лавками та альтанками справа не обмежиться. У парку пропонується створити повноцінну інфраструктуру для еко-туризму (зокрема й такого, який даватиме суттєвий прибуток для міста).

Шанувальники активного відпочинку на воді зможуть поплавати на каяках, байдарках та каное. У парку можна буде рибалити, взявши у прокат човен (на рибалок чекають трофейні короп, карась, щука, окунь, плотва, лящ, лин).

Мережа органічних доріжок для бігу та спортмайданчиків допоможе зміцнити здоров’я мешканців Осокорків завдяки тренуванням. Велодоріжки посприяють чудовому сімейному відпочинку на колесах.

Парк у Києві в районі озера Тягле

Озера Тягле та Небреж – це ареали багатьох видів диких птахів, серед яких є чимало рідкісних. Тут можна побачити перникозу велику, лиску, очеретянку. Облаштування орнітологічних станцій для birdwatching (спостереження за птахами) створить базу для екологічного навчання школярів та студентів та залучить туристів з-за кордону.

Зони барбекю та стріт фуду зроблять перебування у парку більш комфортним. Парк буде майданчиком для фестивалів та виставок просто неба.

На жаль, захищаючи Київ, загинув голова ГО «Парк Осокорки» Сергій Машовець. Але Ірина Машовець, його дружина, з командою однодумців продовжила справу чоловіка та очолила організацію, бо не могла вчинити інакше.

Громадськість виступає за створення парку в районі озера Тягле. Цей парк буде створено за найпрогресивнішими світовими еко-технологіями і дуже потрібен мешканцям Осокорків та всього Києва. Підраховано, що більше ніж 3 млн. відвідувачів кожного року завітають до парку.

ТАКОЖ ЧИТАЮТЬ

Волонтери та активісти відвідали засідання постійної комісії Київської міської ради з питань екологічної політики | ГО «Парк Осокорки»
07.11.2023
Волонтери та активісти відвідали засідання постійної комісії Київської міської ради з питань екологічної політики | ГО «Парк Осокорки»
Чергове звернення ГО «Національний парк збереження флори і фауни «Осокорки» до керівництва Києва та міської влади
У Києві відкрили мурал на честь добровольців | ГО «Парк Осокорки»
01.10.2023
У Києві відкрили мурал на честь добровольців | ГО «Парк Осокорки»
У Києві відкрили мурал на честь добровольців, які стали на захист України
Волонтери ГО "Парк Осокорки" долучились до встановлення рекорду України з плетіння найбільшої маскувальної сітки
30.08.2023
Волонтери ГО "Парк Осокорки" долучились до встановлення рекорду України з плетіння найбільшої маскувальної сітки
ГО «Національний парк збереження флори і фауни «Осокорки» з партнерами встановили рекорд України з плетіння найбільшої маскувальної сітки.
“Парк Осокорки” проводять розіграш гільзи до Дня пам’яті захисників України
21.08.2023
“Парк Осокорки” проводять розіграш гільзи до Дня пам’яті захисників України
ГО «Національний парк збереження флори і фауни «Осокорки» проводять розіграш гільзи до Дня пам’яті захисників України
Долучайся до команди

ДОЛУЧАЙСЯ
ДО КОМАНДИ

Долучайся до команди
Запрошуємо долучатися до команди громадської організації "Національний парк збереження та збагачення флори і фауни "Осокорки". Тільки разом, спільними стараннями та зусиллями, ми зможемо стоврити та облаштувати парк, в якому буде одночасно комфортно нам, нашим дітям, друзям та батькам. Чекаємо на вас! Нам вас не вистачає!
Кількість активістів ГО:
6 8
Долучитися

Думки киян

Дарничани про Парк "Осокорки" | Віктор з вул. Мішуги
Дарничани про Парк "Осокорки" | Владислав з вул. Вишняківська
Дарничани про Парк "Осокорки" | Олена з вул. Мішуги
Дарничани про Парк "Осокорки" | Ті Єн з вул. Вишняківська
Дарничани про Парк "Осокорки" | Валентина з вул. Руденка
Дарничани про Парк "Осокорки" | Тетяна з вул. Крушельницької
Дарничани про Парк "Осокорки" | Володимир з вул. Урлівська